0650 66 8268 miekbakker@planet.nl
Selecteer een pagina
Home » Home » Waarom chronische pijn? » Waarom chronische pijn?

Waarom chronische pijn?

door | 26 mei, 2020 | Waarom chronische pijn?

Waarom chronische pijn?

Zoals gezegd help ik mensen met pijn en diverse chronische aandoeningen. Acute pijn kan eventueel snel worden verholpen. En de meeste mensen vragen niet eens hulp aan een zorgverlener. Bij twijfel ga je naar de huisarts en die stelt je gerust. Na enkele dagen gaat het beter en na enkele weken is de pijn weg en ben je de last vergeten.

Maar hebt u chronisch pijn dan ligt het wel wat anders. Vaak hebben mensen met chronische pijn regelmatig de huisarts bezocht, de fysiotherapeut geraadpleegd, veel oefeningen gedaan en alle adviezen van pijnmedicatie en rust tot bewegen en koelen toegepast. Maar de pijn trekt niet weg. Dan is een breder inzicht in de pijn hard nodig.

Als ik tezamen met de cliënt inzicht wil krijgen in zijn of haar pijn dan is onderstaande afbeelding mijn hulpmiddelen. Voor de cliënt is het vaak het begin om uitleg te krijgen over het waarom van de pijn. Het begrijpen van je pijn geeft je erkenning dat je pijn hebt en het motiveert je om de pijn aan te pakken. Ook voor de sociale omgeving kan het een hele verademing zijn om te begrijpen wat er nu eigenlijk allemaal in het lichaam gebeurt.

En neem maar van me aan: chronische pijn is complex en het is nooit makkelijk om het aan te pakken. Maar elke verbetering motiveert!

Vier pijlers

Bij chronische pijn en aandoeningen zijn alle 4 de pijlers belangrijk.

De eerste pijler, het somatisch zenuwstelsel geeft informatie over alles wat met motoriek te maken heeft. De spieren, het bindweefsel en de huid. De plek waar de pijn in de meeste gevallen zit. “Ik heb pijn hier in mijn schouder, of daar in mijn onderrug, of mijn heupen doen pijn.”

De tweede pijler is het autonoom zenwustelsel. Het regelt alle systemen in ons lichaam waar we eigenlijk niets over te zeggen hebben. We kunnen het wel beïnvloeden door rust of door stress. In dit systeem wordt onze actie, stress en ziekmakende stress (distress) geregeld maar ook het herstel en de rust. Dit systeem van actie wordt de sympaticus genoemd en het systeem van herstel wordt de parasympaticus genoemd. Belangrijk hierbij zijn de reacties van de organen en het hormonale systeem.

De derde pijler is de psycho-somatische pijler. Een emotie kan de pijn versterken maar het kan ook de pijn verminderen. Ben je danser of basisschool docent dan is een gebroken enkel erg vervelend. Ben je boekhouder en kan je rustig met je been naar boven zitten dan is het allemaal wel te doen. Maar heb je een jong gezin met veel huiselijke beslommeringen dan kan het ook weer een belasting zijn. Kortom jouw eigen situatie maakt iets meer of minder belastend. En dit is voor iedereen anders en uniek. Of zoals ik het graag zeg: elke emotie kleurt je pijn.

Uiteindelijk komt alles samen in de vierde pijler: het centrale zenuwstelsel. Alle informatie uit het lichaam verzamelt zich in het ruggenmerg en vindt zijn weg naar de hersenen. Een circuit in de hersenen vormt tezamen de mate van pijn die jij ervaart. Jouw pijn is uniek. Dus we kennen niet één pijncentrum in onze hersenen. Neen, alle onderdelen van hersenstam naar hersenschors tot limbisch systeem, het emotionele hersencentrum vormen tezamen jouw pijn.

Hoe het kan dan je lever meespeelt bij een schouderprobleem of dat je darmontsteking of je spastische darm kan worden beïnvloed door de parasympaticus, dat je middenrif geblokkeerd is en dat je daardoor nekklachten of hoofdpijn krijgt, dat je last hebt van carpaal tunnel syndroom en dit mede bepaald wordt door je bovenbuikorganen, dat je slijmbeursontsteking maar niet wilt overgaan, dat hormonale klachten je energie leegzuigen of dat die opgeblazen buik maar niet wilt wegtrekken…

Waarom zit vandaag mijn pijn in mijn linker schouder en gisteren was het nog mijn rechter knie, waarom slaap ik toch zo slecht en wat ik lees kan ik eigenlijk niet onthouden, is sta moe op en mijn benen voelen als lood, …

Veel mensen herkennen deze opmerkingen en zijn in staat er nog wel een paar bij te schrijven. Kortom reden genoeg om eens na te gaan of wij er samen iets aan kunnen gaan doen. Geen garantie vooraf maar wel hulp bij een gedegen inzicht en de motivatie voor verandering, verbetering.

 

Over jou

Informatieve sites, zelfhulpboeken, best bedoelde opmerkingen. We weten het wel. Maar hoe kom ik tot doen? Hoe doorbreek ik die cirkel? Om het over jou te hebben.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin