0650 66 8268 miekbakker@planet.nl
Selecteer een pagina
Home » Home » Waarom pijn? » Waarom pijn?

Waarom pijn?

door | 26 mei, 2020 | Waarom pijn?

Waarom pijn?

Je hebt mijn site open geklikt en je interesse is gewekt. Dat is heel fijn. Maar wat doe ik nou eigenlijk. Ik kan heel simpel zeggen: “Ik ben voetreflextherapeut, ik ben manueel neurotherapeut en ik ben energetisch natuurkundig therapeut.” Maar heel waarschijnlijk zegt je dit helemaal niets. En dat snap ik. Kort gezegd behandel ik personen met chronische pijn en diverse chronische aandoeningen als migraine, eczemen, restless legs, burn-out, fybromyalgie, enz. Ik doe dat op mijn geheel eigen wijze. Dit wordt ook wel complementaire of alternatieve therapie genoemd maar het is in ieder geval een aanvulling op de regulier aanpak.

De technieken die ik beheers, pas ik in combinatie toe. Ik probeer te combineren en zo de diverse kanten van jouw pijn of jouw aandoening te benaderen.

Over welke pijn en klachten hebben we het?

Wat zijn dan die diverse kanten van pijn en diverse chronische aandoeningen? Het meest voor de hand liggend is de pijn die we voelen in onze spieren en gewrichten, hoofdpijn en de vermoeidheid die we elke dag ervaren en in het hele lichaam zit. Pijn kunnen we direct aanwijzen en zeggen “daar zit mijn pijn”. Maar pijn en zeker chronische pijn is meer dan spieren, pezen en gewrichten. Het kan zijn dat jij zegt: “mijn pijn zit overal, vandaag in mijn linker arm en volgende week in mijn onderrug”. Verspringende pijn, soms matige pijn en dan weer heftige pijn. Het houdt me uit de slaap, bij bewegen wordt het minder of juist meer. Pijn als samenraapsel van ongemak in lichaam en hoofd en als belasting in ons dagelijks welzijn.

Pijn vormt zich in onze hersenen.

Als we hier iets dieper op ingaan dan voelen we wel de pijn en ongemak ergens in ons lichaam maar we weten dat pijn uitsluitend wordt gevormd in de hersenen. We hebben niet zogenaamde pijnzenders in ons lichaam. Wel hebben we sensoren in ons lichaam. Dit zijn sensorische zenuwen die informatie uit ons lichaam via het ruggenmerg naar de hersenen brengt. Ook in onze hersenen hebben we niet één plekje dat we aan kunnen duiden als ons pijncentrum. Nee ook in de hersenen is een circuit aan signalen die uiteindelijke bepalen of er pijn is en hoeveel pijn er is.

Pas in de hersenen ontstaat pijn. Pijn is een waarschuwing naar onszelf om te zeggen er is gevaar, “let je wel een beetje op”. Hier komt ook het afgezaagde zinnetje vandaan: “luister naar je lichaam”. Je lichaam vertelt aan je hersenen via de sensorische zenuwen dat er iets loos is, er is gevaar. Groot of klein gevaar het maakt niet uit maar er is gevaar.

Ook onze organen hebben invloed.

Het zijn niet alleen onze spieren en gewrichten die informatie via sensorische zenuwen naar onze hersenen brengen. Ook onze organen en ons hormonaal systeem, onze circulatie als bloedvaten en het lymfestelsel brengen allemaal informatie over hoe het met ons gaat naar de hersenen. De hersenen vangen al deze signalen op en komen tot een slotsom van geen pijn, een beetje pijn, tot heel veel pijn.

Bewuste en onbewuste emoties kleuren onze pijn en aandoening.

Alleen deze slotsom van pijn wordt vervolgens nog belaagd met onze zintuigen en onze herinneringen. Kennen we een buurvrouw met dezelfde aandoening die veel heeft gesukkeld dan kan dat zeker een negatief effect hebben op onze pijn. Kennen we een collega die na een aantal dagen weer fluitend de deur uitliep dan kan dat weer een positief effect hebben op onze pijn. Zijn we van onze fiets gereden en hebben we daarna maanden getobd met onze knie dan kan opstappen op de fiets veel angst oproepen. Je bent je hier niet altijd van bewust maar dat wil niet zeggen dat het er niet is. Emoties, herinneringen en onze bewuste en onbewuste waarnemingen komen allemaal in de hersenen samen en maken onderdeel uit van het fenomeen pijn.

Pijn is een complex fenomeen.

Kortom pijn is een complex samenraapsel van allerlei invloeden. En het is juist om deze reden dat pijn een brede aanpak nodig heeft. Een aanpak die ik met de diverse technieken kan toepassen.

Over jou

Informatieve sites, zelfhulpboeken, best bedoelde opmerkingen. We weten het wel. Maar hoe kom ik tot doen? Hoe doorbreek ik die cirkel? Om het over jou te hebben.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin